10 съвета и 6 навика, с които ще намалим завинаги сметките си за ток

0 Flares 0 Flares ×
GD Star Rating
a WordPress rating system
green-energy

Гарантирано спестявате

Истина е, че в България всички се оплакват от високите сметки за ток и парно, но хората масово разхищават енергията, която стига до техния дом. Една от стъпките, които трябва да предприемете в икономическа криза като тази, е да съкратите всички излишни разходи. По-долу ще ви представим няколко метода, които ако започнете да ги прилагате и превърнете в навици още от утре и сте постоянни в това, ще успеете да намалите драстично сметките си за електроенергия.

 
От къде да започнете?

Определете кои от уредите вкъщи използват най-много електроенергия. В повечето случаи това са бойлерът и хладилникът. Започнете от тях.

 

Бойлер

Ако ползвате бойлер за затопляне на вода, то убедете се, че той е настроен на оптимална мощност – около 70 – 80 %. Тоест няма смисъл термостата да е винаги завъртян до последната черта. Също толкова топла вода ще получите, ако върнете с около 20-30% плъзгача на термостата по-назад. За всеки различен модел бойлер това е различно, затова опитайте дори и с връщане до 50% – водете си записки и следете показанията на електромера, ако имате възможност – така за около седмица или две ще можете да прецените на кое положение вашият бойлер работи най-оптимално.

presmetnete-smetkite

Още от самото начало започнете да записвате и изчислявате спестените киловати

Следващият съвет, който бих ви дал за бойлера, е ако е възможно да го ползвате на нощни тарифи. Всеки е свикнал да се прибере привечер от работа и да включи бойлера, за да стопли вода, с която да се изкъпе малко по-късно. Моят съвет е да се опитате да избегнете този вариант. Ако имате хубав и нов модел бойлер, то би трябвало той, ако работи през нощта, да може да задържи топла вода поне още 12 – 14 часа. Затова пускайте бойлера преди да си легнете – около 23:00 или 24:00 часа. След това сутрин като станете го изключвайте.

С тези два трика гарантирам, че можете да намалите сметката за ток само от бойлера с 5 до 10 лв на месец. Ако имате възможност и планирате закупуване на нов бойлер - то тогава обезателно се убедете че този, който ще купите, е с най-голям ефективен клас за консумация на електроенергия.

Хладилника

Следващият уред, който ще трябва да прегледаме е хладилникът / фризерът. При него също важи правилото да не се ползва на максимална степен. Настройте го на 70 или 80 % от капацитета му на работа. Добра идея е да настроите прецизно температурата в хладилника и камерата му с помощта на термометър. Температурите трябва да са следните: от 3 до 5 градуса по Целзий трябва да бъде температурата в хладилника, във в камерата тази темепратура трябва да е под 0 градуса, като за различните видове неща, които се съхраняват там, тази температура варира. Ако нямате неща, които трябва да бъдат силно замразени, можете спокойно да настроите температурата в камерата да бъде около между 0 и минус 10 градуса по Целзий.

Разположение на хладилника или фризера

Много важно правило е хладилника или фризера да не са изложени на пряка слънчева светлина или пък да са близо до уред, който генерира топлина като печка или отдушник. Съвета ми е веднага да направите необходимото разместване, за да осигурите оптимална работа на хладилника или фризера. Също проверете добре в някой слънчев ден от къде влиза слънчевата светлина и в каква посока се насочва с напредване на деня. Следете този поток да не попада върху фризера.

pestene-na-tok

Хладилника е близо до двете печки и се огрява от слънчева светлина от прозореца

kak-se-pesti-tok

Хладилника е далеч от уредите излъчващи топлина

Използване на хладилника

При използването на хладилника трябва да имате предвид, че всеки път, когато се отвори вратата, студеният въздух излиза навън, а вътре влиза топъл. Следователно уредът ще трябва да работи повече и да харчи ток, за да изстуди този топъл въздух. Затова моят съвет е винаги да отваряте и затваряте вратите бързо. Колкото по-дълго време стои затворена вратата – толкова по-добре. Опитвайте се да помните кое къде стои и преди да отворите вратата на хладилника преценете какво искате да вземете и къде стои, за да не трябва на отворена врата да седите и да търсите нещата, които искате да извадите. Голяма грешка е да отворите хладилника и да умувате кое от всички неща вътре искате да си хапнете и да разглеждате и избирате от съдържанието му все едно сте в супермаркет. Друга грешка е да отворите вратата на хладилника и да започнете да ядете по малко от нещата там. Така губите страшно много електроенергия и ако имате подобни навици трябва да ги отстраните.

Поддръжка на хладилник и фризер

Задължително правило е на няколко месеца (колко зависи от вашия уред) да размразявате и почиствате хладилника основно. Ще разберете кога трябва да се размрази, когато в камерата се появи лед или скреж. Това натоварва хладилника и увеличава драстично количеството на енергия, която е необходима, за да се поддържа настроената температура. За нови хладилници производителите препоръчват да се прави размразяване между 4 и 6 месеца. Тоест два или три пъти годишно. Уплътненията също се нуждаят от поддръжка и затова може да си направите навик след всяко размразяване да проверявате и почиствате и тях. Те се почистват с морка гъбичка и се следи за мазни петна по тях. Проверката се състои в това – след включване на уреда като затваряте вратата да сложите между уплътнението на вратата и рамката на хладилника един лист хартия. След затварянето, ако листа се издърпва лесно, следва, че уплътнението изпуска студен въздух извън хладилника. Съветът ми е да потърсите ново уплътнение за вашия модел и да го подмените възможно най-скоро.

С тези приоми съвсем спокойно можете да намалите разходите с още поне 5лв на месец

Кухненски уреди

За печката важат същите условия за използване на максимална мощтност, както и в горните два уреда. Стремете се да готвите с по-малко електроенергия или поне към края на готвенето да намалявате и дори да изключвате котлони или фурна и да оставяте яденето да се доопече на остатъчната температура. Добра идея е, ако имате възможност да готвите повече ядене като обем накуп. Тоест винаги пълнете фурната, защото така ще готвите по-голямо количество храна наведнъж и следователно ще намалите разходите на ток. За вратата на фурната важи правилото и за вратата на хладилника тоест: Докато фурната работи отварянето на вратата не е желателно – ако се налага то трябва да бъде много рядко и за максимално кратко време. Трябва докато се пече яденето да се стремите да задържите топлината във фурната. Ако имате мирковълнова печка, можете да я използвате нея като заместител на част от приготвянето на храната, защото тези фурни използват по-малко енергия. Поддържайте кухненските уреди и най-вече печката винаги чисти. Наслояването на мръсотия по вътрешната част на фурната води до намаляване на капацитета на фурната.

Каква печка да купим?

На пазара има доста голям избор от печки. Съвета ми при купуване на нова печка е да се предвиди предварително колко често ще се ползва и какъв обем храна ще се приготвя на нея наведнъж. Да се преценят функциите, защото в момента има доста печки които са икономични и имат възможност за вентилиране, грил, самопочистване и дори таймер за задаване на час за пускане. Вентилаторните фурни също са добър избор, който може да използвате за спестяване на енергия. Друга добра алтернатива са Crock-Pot уредите за бавно готвене, които също спестяват доста електроенергия, а и на всичкото отгоре приготвените в тях ястия са здравословни. Повече информация за тях можете да откриете в slowcooker.bg.

Останалите уреди в кухнята

Това са електрически кани, микровълнови печки, блендери, пасатори, сокоизстисквачки, кафе машини и т.н – За тях важи златното правило: когато не ползвате, задължително ги изключвайте от контакта.

Осветление

pestim-tok-ot-osvetlenie

Този консуматор на електроенергия винаги е най-подценяван от домакинствата, но той е и един от най-големите генератори на високи сметки за ток. Консумацията от осветление се увеличава с намаляване на дължината на деня и през зимните месеци става двойна и дори тройна. Моят съвет е винаги да се определя момента за запалване на лампите вкъщи – дали навън е още достатъчно тъмно. Много хора включват прекалено рано част от осветлението вкъщи и с това рахищават електричество. Друг съвет, който бих ви дал, е да изградите навик за гасене на лампите щом излезете от стаята и тя остава празна. Дори за 1 или 2 мин да излизате и след това да се върнете отново – по-добре изгасете лампата за това време, докато ви няма (в повечето случаи минтуката за която излизате се превръща в 10 или 20).
Последен съвет за осветление е да помислите за смяна на старите крушки с нови – енергоспестяващи. LED крушките са сравнително евтин продукт на пазара в сравнение с големите електроуреди, за които трябва доста солидна сума пари, за да се закупи нов енергоспестяващ хладилник например. Затова инвестицията в подмяна на крушките с икономични няма да ви натежи толкова много на джоба, а за няколко месеца ще успеете да си върнете инвестираните пари чрез намаляване на сметките за ток. В момента най-икономично е светодиодното осветление. При него една крушка с косумирана мощтност от 10W излъчва светлинен поток равняващ се (а понякога и по-голям) на 100W крушка с нажежаема жичка. Това ще каже, че ако направите подмяна, ще намалите енергията, която харчите за осветление с около 90%. Тоест, ако от цялата сметка за ток например 5 лв са за осветление със стандартни крушки, когато монтирате LED крушки тези 5 лв ще се превърнат в 1лв. Убедихте ли се в разликата?

Следователно осветлението, разгледано като част от сметката за ток, може да се намали най-много от всички останали части чрез купуване на няколко осветителни тела на ниски цени.
В нашият електронен магазин ще откриете богат избор на LED осветление за дома. Посетете го от тук!

Черна техника и други джаджи

В тази категория ще опишем няколко принципа, които важат за цялата техника – от големият LED телевизор в хола до лаптопа и зарядното устройство за телефона. За всички тях важи едно златно правило – когато не се ползват или няма нужда от тях, да се изключват ръчно от електрическата мрежа. Всеки един от тези уреди има някаква малка консумация, която харчи енергия, дори когато той не работи. Тези уреди можете да забележите като видите някой малък светодиод, който свети или примигва в червено, синьо или зелено. Съветът ми към вас е да включите всички тези уреди в разклонители. Желателно е тези разклонители да имат копче за изключване. Вече предполагам разбрахте какво е следващото нещо, което ще кажа – когато излезнете от стаята, изключвайте от копчетата тези разклонители. Така ще бъдете сигурни, че докато не сте в стаята никой от уредите не “точи пари от джоба ви”.

power-strip

Компютър и периферия

Щом четете тази статия значи 100% имате поне един вкъщи. Към него може да има свързан принтер и скенер. Също така към него най-вероятно са свързани и колонки и други периферни устройства, който винаги подценяваме. Често това нещо се оставя включено в мрежата или дори и работещо през целият ден, когато не се използва или пък цяла вечер, когато също не се използва. Тук отново препоръчвам разклонителите с ключ. С един такъв ще спрете захранването на всичко и ще спестите няколко лева от месечната сметка за ток.

Това бяха 6-те прости навици за пестене от сметката за ток. Сигурен съм, че ако успеете да свикнете да ги прилагате ежедневно ще постигнете около 35 - 40 % намаляване на разходите за електричество.
Ако знаете още някой приом, който съм пропуснал, моля оставете кометар за да може останалите читатели да се научат да прилагат и вашите методи.
GD Star Rating
a WordPress rating system
10 съвета и 6 навика, с които ще намалим завинаги сметките си за ток , 5.8 out of 6 based on 18 ratings
Posted in Uncategorized, Нови продукти, Съвети
4 comments on “10 съвета и 6 навика, с които ще намалим завинаги сметките си за ток
 1. KateM says:

  А какво ще кажете за електрическите печки. Когато ги използваме има ли начин да намалим сметката за ток, а да продъжим да поддържаме достатъчно топла стая.

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system
 2. sistemite says:

  При отоплението получаването на намаляване на потреблението на ток зависи не само от това как се използват отоплителните електроуреди, а и от стаята и това каква е изолацията и. Съветите тук са много – както и възможностите както на отоплителните уреди така и за изолация на стаята. Също зависи колко време се топли, дали целодневно или само вечер. Имайте в предвид, че стаята когато веднъж се затопли и ако има добра изолация няма необходимост отоплението да работи на максимален капацитет, а съвсем спокойно може да се намали на 50%.

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system
 3. Павел Василев says:

  Искам да добавя към първият коментар, че LED прожекторите са здрави, издръжливи и дълготрайни. Това спестява на потребителя и значителна сума от пари, време и усилия.

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system
 4. BGR says:

  Здравейте! Поздравявам Ви за полезното четиво. Събрали сте информация, която ще помогне на много хора да намалят сметките си! :)

  GD Star Rating
  a WordPress rating system
  GD Star Rating
  a WordPress rating system
0 Flares Google+ 0 Facebook 0 Twitter 0 0 Flares ×