Можем ли да говорим вече и за smart камери във видеонаблюдението?

0 Flares 0 Flares ×
GD Star Rating
loading...

След като доста нашумява думата smart и се използва вече сериозно за телефони и телевизори, а напоследък все повече говорим и са smart home (умна къща или умен дом) се чудя кога ще дойде времето в което ще започнем да говорим и за умни камери за видеонаблюдение. Ами отговорът според мен е съвсем скоро. С навлизането на всички тези умни устройства няма как да се подмине и нисша каквато е видеонаблюдението. Сферата на сигурността се измени значително през последните няколко години, заедно с промяната на всички други индустрии по целия свят. Една от основните причини за тези бързи темпове на промяна е неспиращата борба на търговците от всички бранове срещу все по-изобретателните и ловки методи на кражби и злоупотреби. Втората причина е, че заедно с напредъка на технологиите пропорционално нарастват и претенциите на клиентите. Безспорно все по-взискателни потребители, които имат по-специфични нужди, започват да се интересуват от така нареченото – интелигентно видеонаблюдение и анализ. Тази нова технология за наблюдение предлага в пъти повече възможности и модификации от преди. Читателят току що откри отговора на въпроса за умните или интелигентните камери. Щом има възможност за развитие на тази технология и търсене от страна на потребителите можем съвсем скоро да очакваме подобни системи ориентирани и към малкият и среден бизнес.

Умни камери

Умните камери” се използват предимно за откриване на специфични обекти, за реакция при съмнителни обстоятелства и за откриване на определени хора . Обикновено това се осъществява благодарение на специален софтуер, който филтрира и обработва цялата информация, заснета от тях. Буквално казано, не камерите са умни, а софтуера който обработва сигнала постъпващ от тях. Засега тези техники намират голямо приложение в сигурността на някои от най-големите летища в света. Подходяща е също така големи площади, зали, стадиони и други публични места с голям поток на хора. Като пример за използването на такава система за сигурност може да се даде с възможностите за издирване на престъпници. Тоест в базата данни се вкарват лица на издирвани или опасни хора, които камерите ще търсят сами в тълпата и ако засекат следва сигнализация. Друга посока в която трябва да се развиват системите за видеонаблюдение е увеличаване на резолюцията на входящият сигнал от камерите. Благодарение на по-високата резолюция ще може да се прави и по-точен анализ и тълкуване на информацията заснета от камерите. Според изследване на „Frost&Sullivan” пазарните дялове на аналоговото и IP-видеонаблюдението ще се изравнят в световен мащаб през тази година. Новото поколение IP системи се отличава с уникална функционалност, благодарение на която видеосигналът се предава с много по-висока честота на опресняване. Този тип системи включва High Definition Smart камери за видеонаблюдение, които имат безупречно качество на изображението както през деня, така и през нощта, при външни и вътрешни условия. Smart камерите имат ниски нива на шум и работят изключително ефективно и икономично.

Анализ на данни от видеонаблюдение

Една от най-впечатляващите иновации, която може да бъде включена към съвременните IP системи за видеонаблюдение, е модерна технология предоставяща подробна информация за пола и възрастта на заснетите лица. Аналитичният софтуер прави точна статистика за броя на посетителите в определени обекти, а от натрупаната база данни може да изготвят отчети по периоди и предварително заложени критерии. Такава информация би давала обективна представа на търговците за натовареността на обектите в определени часове на работния ден, в дните на работната седмица, през периоди на промоции, рекламни кампании, разпродажби и др.

Предимства на аналитичният софтуер

Основните предимства на новите IP системи управляващи се с помощта на аналитичният софтуер са:

  •    Висококачествена Full HD резолюция
  •    Smart възпроизвеждане на картината
  •    Отлично разпознаване на регистрационни номера
  •    Дистанционно наблюдение чрез смартфони
  •    3D изглед на картата
  •    ONVIF съвместимост

Къде може да се използват умните камери

От казаното по-горе стигаме до извода че новите “умни камери” правещи видео анализ може да се използват буквално навсякъде. Един интересен пример е използването им за превенция на обир от банкомат. Ако камерата, която следи конкретния банкомат, засече съмнително поведение (многократно оглеждане от страна на потребител или пък съвкупност от хора пред устройството), тя моментално изпраща сигнал към центъра за наблюдение. Този тип системи вече се използват и за охрана на някои от най-скъпите произведения на изкуството в света.

Разбира се, новият интелигентен софтуер за анализ може да се използва и за частни имоти, дори и от обикновени потребители. Така например ако къщата е оставена празна и интелигентната система за видеонаблюдение засече нещо нередно, тя веднага може да изпрати предупреждение и то директно по телефона, чрез SMS, или чрез специално приложение, ако разполагате със смартфон.

GD Star Rating
loading...
Можем ли да говорим вече и за smart камери във видеонаблюдението?, 5.9 out of 6 based on 7 ratings
Posted in Uncategorized, Нови продукти, Съвети
0 Flares Google+ 0 Facebook 0 Twitter 0 0 Flares ×
Read more:
Новите модели телевизори от DSM вече в sistemite.com

Преди 2 дни на българският пазар пристигнаха 3 нови модели LED телевизори от доказалият се вече у нас производител DSM....

Close